Cătina, consumată ca atare, în amestec cu miere sau alte legume sau fructe are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.

Fructul de cătină conține:

  • substanță uscată (15-20%);
  • zaharuri (0,05-0,5%);
  • acizi organici (1,5-4%);
  • pectine (0,14-0,5);
  • polifenoli și tananți, flavonoide (1,8%);
  • celuloză (0,9%);
  • proteine (1,2%);
  • ulei deosebit de complex (8-12%);
  • β-caroten (3,5-10%);
  • microelemente (dintre care amintim fosforul 194,4 mg% , calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%);
  • vitamine liposolubile ( vitamina A <380 mg% , vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%);
  • vitamine hidrosolubile ( vitamina C, vitamina P, vitamina F 8 mg% , vitamina B1-B9cantitatea lor variază între 360–2500 mg/100g fruct);
  • 18 amino acizi esențiali;
  • acizi grași esențiali (80-90%).

Dintre acizii esențiali amintim:

  • acidul oleic (1%);
  • acid linoilei (3%);
  • acid pantotenic (1,5%);
  • acid palmitoleic (1%);
  • acid heptadecanoic (1%);
  • acid erucic (1%);
  • acid succinic;
  • acid malic;
  • acid maleiuc;
  • acid ascorbic;
  • α și β cateron;
  • licopen;
  • criptoxantină;
  • zeaxantină;
  • taraxantină;
  • fitofluină;
  • kantofilă;
  • tocoferoli;
  • fitosteroli, ect.

 

Semințele  au în compoziție acizi grași nesaturați ( cu legături duble sau triple) cum ar fi:

  • acidul linoleic și linolenic.

Datorită conținutului bogat în vitamine C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9), dar și vitaminele E, K, P și F, a microelementelor  precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier și acizi grași polinesaturaț și alte substanțe nutritive, cătina este recunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

 

Beneficiile cătinei pentru organismul uman.

 

  • Îmbunătățeste funcționarea sistemului digestiv:

Acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv și pot preveni apariția ulcerului gastric; în același timp, ameliorează durerile și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.

  • Ameliorează problemele pielii:

Uleiul de cătină este bogat în acizi grași și poate proteja pielea împotriva razelor UV și arsurilor solare, având și un puternic efect antiinflamator. Totodată, poate preveni apariția altor probleme dermatologice, precum acnee, dermatită, vergeturi sau uscarea pielii.

  • Întărește sistemul imunitar:

Cătina este bogată în vitamina C și antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului. Aceștia protejează organismul împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar.

  • Protejează sănătatea inimii:

Studiul efectuat și  publicat de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că un consum regulat de cătină este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

  • Ameliorează simptomele răcelii:

Datorită aportului ridicat de vitamina C, cătina este de mare ajutor în întărirea sistemului imunitar, prevenind și ameliorând astfel simptomele răcelii.

  • Previne apariția bolilor oculare și îmbunătățește vederea

Datorită β-carotenului și a vitaminei A cu rol de susținere a țesuturilor oculare, are un rol important în menținerea vederii, îmbunătățind vederea pe timp de noapte și ajută la ameliorarea unor afecțiuni oculare. β-carotenului existent în fructul de cătină ajută de asemenea la menținerea unui sistem imunitar puternic și functional .

 

Limitări cu privire la consumul de cătină:

Deoarece, până în prezent, nu există suficiente informatii legate de consumul de cătină de către femeile însărcinate, care alăptează sau pentru copii până la un an, se recomandă prudența și consultarea medicului.