Mierea
Mierea este un aliment cu aspect semifluid, vâscos ori cristalizat, care are un gust dulce și ușor parfumat și o culoare specifică. Are un conținut mare de zaharuri, vitamine, acizi organici, enzime și substanțe minerale, iar în raport cu substanțele colorate din nectar (pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, cantofilă), culoarea mierii poate să difere de la incolor până la neagră.
Proprietăți terapeutice ale mierii de albine:
- Antibacterian;
- Antibiotic;
- Antiinflamator;
- Bio-stimulator;
- Anti-carii;
- Curativ;
- Depurativ;
- Emolient;
- Energetic;
- Laxativ;
- Imunostimulent;
- Nutritiv;
- Regenerativ pentru țesutul cognitiv;
O linguriță de zahăr (4,5 gr) – între 16 și 20 de calorii; O linguriță de miere (8, 10 gr) – între 25 și 30 de calorii.
Indicații
Atenuează alergiile
Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii,
Sursa naturală de energie
Mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17 gr de carbohidrați per lingură.
Previne diabetul
În urma mai multor studii efectuate s-a demonstrat faptul că eliminarea zahărului din alimentație și înlocuirea acestuia cu mierea, ca și îndulcitor natural, poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70 de procente. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.
Mierea întreține celulele ficatului
În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentară de proteine, vitamine și glucide. Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.
Combate durerile în gât
Mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile în gât provocate de inflamații la nivelul gâtului sau răceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii și este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.
Reglează nivelul colesterolului
Scăderea nivelului de colesterol, acesta poate fi scăzut prin consumul zilnic de miere, nu mai mult de o lingură pe zi.
Te scapă de insomnii
Consumul de miere are un rol important și în eliberarea de serotonină, neurotransmițător ce are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit..
Previne apariția afecțiunilor osoase
Osteoporoza, afecțiunea osoasă cel mai des întâlnită, apare atunci când organismul nu sintetizează în mod optim hormonii estrogeni de care are nevoie pentru fixarea calciului în oase. Consumul de miere ajută la prevenirea osteoporozei deoarece ajută corpul uman să sintetizeze cantitatea de hormoni de care are nevoie.
Contra indicații
Diabetul cea mai indicată este mierea de salcâm. Doza recomandată este de 8 gr pe zi, o linguriță dimineața înainte sau după micul dejun. Alergii la polen. Copiii sub un an.